CPO Hooidrift 1, Rotterdam - SUB office architecten CPO Hooidrift 2, Rotterdam - SUB office architecten CPO Hooidrift 3, Rotterdam - SUB office architecten CPO Hooidrift 4, Rotterdam - SUB office architecten
Project omschrijving
Woningen CPO Hooidrift Rotterdam
Typologie
Woningbouw
Architect
SUB office architecten
Plaats
Rotterdam
Jaar van realisatie
2017
Opdrachtgever
VVO Hooidrift
Aannemer
Bolton Bouw
Fotograaf
Frank Hanswijk
Body

Bij CPO Hooidrift in Rotterdam konden kopers zelf hun huis laten ontwerpen en bouwen. SUB office ontwikkelde een gevelsysteem dat de diversiteit van de verschillende woningen zichtbaar maakt en tevens wat betreft ritmiek en ornament aansluiting zoekt met het 19e eeuwse straatbeeld. Toegepast is een grijswitte strengpers glazuursteen, afgewisseld met vlakken van rood gemêleerde onbezande baksteen. 

Rotterdam architectuurprijs voor CPO Hooidrift van SUB Office 

21 december 2017 vond de uitreiking van de Rotterdam architectuurprijs 2017 plaats. Deze ging naar het project CPO Hooidrift van Sub Office en biq architecten. Steenhandel Gelsing adviseerde over de bakstenen.

De insteek van dit project voor de bouw van 14 rijwoningen in Rotterdam West was: maximale keuzevrijheid bij het ontwerp en bouw van hun huis, maar ook profiteren van de lagere kosten bij een gezamenlijke bouw. De welstandsnota wees duidelijk naar inpassing in het bestaande gevelbeeld van deze 19e eeuwse buurt.

De ontwerpstrategie die SUB Office samen met de procesbegeleiders en opdrachtgevers ontwikkelde, bood ruimte voor de bewoners, waarbij woninggrootte, kavelbreedte, verdiepingshoogte en plattegrond individueel bepaald kon worden. SUBoffice was eindverantwoordelijk voor het ontwerp van de gevel en de aansluiting met de straat. Voor wat betreft de baksteen koos SUB Office  voor rood gemêleerde onbezande vormbakstenen, in combinatie met lichtgrijze glazuurstenen.

Het resultaat: veertien woningen, met elk een eigen karakter en met een variatie van individuele wensen: van werkkamers tot souterrain voor bezoek, drive in woningen, wonen op de eerste verdieping tot een dakakker. Ondanks deze diversiteit toont het project zich als een architectonische familie.

De jury toonde zich enthousiast over de manier waarop het project niet de gebaande paden volgt en op deze manier een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de architectuur. Door de individuele wensen samen te laten komen met het ensemble ontstaat een bijzondere architectonische kwaliteit. “CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad,” aldus de jury

Lees ook "Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2017 bekend" (Architectenweb) en "CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheek winnen Rotterdam Architectuurprijs 2017" (de Architect)