Inhoud

Keramische shingles; een unieke uitstraling en licht in gewicht

De shingle is een nieuw ontwikkeld, keramisch product voor gevelbekleding. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige kleisoorten, onder ander afkomstig uit het Duitse Westerwald. Dit resulteert onder meer in een lage wateropname.

Het product heeft een unieke uitstraling door de afmeting (een shingle  is 240 x 14 x 113 mm), de verschillende structuren en zeven verkrijgbare kleuren (onder andere witte, gele, rode en grijze kleurtinten). Indien gewenst kan ook de achterzijde als zichtzijde worden gebruikt. Hier tekent zich een fraaie industrieachtige textuur af, die ontstaan is tijdens het productieproces.

De keramische plaatjes zijn relatief licht. Het aantal benodigde shingles per m2 is 42. Het totale gewicht per m2 is slechts 34 kilo. Bij gebruik van traditionele baksteen bedraagt het gewicht aan materiaalkosten als snel zo’n 150 kg! Door dit relatief lage gewicht zijn de shingles bij uitstek geschikt voor het gebruik bij gevelrenovatie.

Bijvoorbeeld in het geval van herbestemmingsprojecten, wanneer een bestaande hoofddraag-constructie gewichtsbeperkingen oplegt. In combinatie met hoogwaardige isolatie kunnen bovendien hoge r-waardes worden gerealiseerd met relatief dunne gevelpakketten.

Uiteraard is ook voor nieuwbouwprojecten dit keramische plaatje, mede door de unieke uitstraling, goed toepasbaar. En ook hiervoor geldt het voordeel van een dun gevelpakket met hoge isolatiewaarden.

De 14mm dunne keramische plaatjes worden aan de gevel bevestigd op een regelwerk, bijvoorbeeld op traditioneel binnen spouwblad of een HSB achter constructie.  

Voor meer informatie bel met Marc Mattijssen 06 – 53 15 82 89 of mail marc@gelsing-steenhandel.nl