Inhoud

In het verleden waren baksteenkleuren locatie gebonden. Daar waar de klei gewonnen werd, werd een steenoven gebouwd. De gedolven kleisoort verschilde, afhankelijk van de geografische locatie. En dus verschilde ook de kleur van toegepaste bakstenen per regio

Zo zien we relatief veel huizen van gele baksteen op de Waddeneilanden, huizen van oranjerode strengpersstenen in Groningen, donkerrode baksteen in de buurt van de Limburgse Maas en rood-bronzen baksteen in de buurt van de Rijn en Waal.

In Groningen, vroeger overspoeld door de zee, is rood bakkende zeeklei te vinden. Of geel bakkende klei, door het kalk dat zich daar door de eeuwen heen heeft afgezet. Rivierklei is vaak brons of rood. En in Brunssum en langs de Limburgs-Duitse grens wordt geelbakkende klei gevonden, met aluminiumoxide: dit levert stenen op met een intens gele kleur.

Historisch kader

Bestaat de wens om voor een project de baksteenkeuze af te stemmen op de kleuren die historisch bepaald in de regio veelvuldig zijn toegepast? In dat geval kan Steenhandel Gelsing u van dienst zijn!

Wij beschikken over historische kaarten, waarop honderden steenfabrieken staan aangegeven. Per fabriek is gedocumenteerd welke steentypen en -kleuren werden gevoerd. Deze informatie kunnen wij u ter beschikking stellen om een historisch kader neer te zetten en zo de juiste onderbouwing te vinden voor de steenkeuze voor uw project in een bepaalde regio.

Nieuwsgierig geworden? Wij adviseren u vrijblijvend! Neem contact op met Marc Mattijssen via telefoon: 06 – 53 15 82 89 of mail marc@gelsing-steenhandel.nl