Inhoud

Gepubliceerd: Brick - An exacting material door Jan Peter Wingender (ed.)

Bij uitgeverij Architectura & Natura Publishers verscheen onlangs de publicatie Brick. An exacting material. Het is het resultaat van het lectoraat Material & Design aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam dat Jan Peter Wingender (Office Winhov) van 2010 – 2013 leidde. Het boek is samengesteld uit verschillende bijdragen van gastauteurs die de toepassing en betekenis van baksteen vanuit het perspectief van onderwijs, theorie en praktijk nader belichten.

Lector Jan Peter Wingender gaf van 2010-2013 leiding aan het onderzoekproject An Exacting Material: Tectonics in Contemporary Brick Architecture. In die periode onderzocht hij, samen met architecten, onderzoekers en studenten/docenten van de Academie Bouwkunst Amsterdam, de receptie, betekenis en het gebruik van baksteen in de hedendaagse bouw- en ontwerppraktijk. Het onderzoek was gericht op de uitdrukkingsmogelijkheden die het materiaal biedt en de onderliggende vraag hoe en waarom architecten het toepassen. Brick. An exacting material vormt de neerslag van dit onderzoek.

Het boek bevat teksten, veel tekeningen en foto's. Naast Jan Peter Wingender droegen verschillende specialisten bij aan de inhoud: Aart Oxenaar, Louise Schouwenberg, Baukje Trenning, Udo Garritzmann, Machiel Spaan, Hans van der Heijden, Jeroen Geurst, Harrie Vekemans. JaapJan Berg interviewde samen Wingender een vijftal architecten over hun relatie tot baksteen: Jacq de Brouwer, Herman Zeinstra, Marlies Rohmer, Rudy Utyenhaak en Joost Kuhne. Joost Grootens maakte het grafisch ontwerp.

Publicatie: het boek is voor € 45,- verkrijgbaar bij Architectura & Natura, Leliegracht 22, Amsterdam.

Ook is het online te bestellen via www.architectura.nl/brick-an-exacting-material.html