Energiebesparend bouwen en renoveren is op dit moment “trending topic” voor bouwend Nederland. Een product dat hier een substantiële bijdrage aan kan leveren is leemsteen.
Leemstenen zijn geperste aarden stenen uit klei, zilt en zand. Door hun positieve eigenschappen zijn ze zeer geschikt voor scholen en publieke gebouwen als binnenmuur steen en, onder bepaalde voorwaarden, ook als buitenmuur steen (foto Wijkboederij Zwolle).
Leemstenen worden niet gebakken, waardoor de steen damp-open blijft. Dit zorgt er voor dat de unieke vochtregulerende en warmte-accumulerende eigenschappen van het leem behouden blijven. Bij vochtige lucht neemt de muur vocht op, bj droge lucht staat deze vocht af.
Zo ontstaat, met name voor mensen met luchtwegproblemen, een zeer aangenaam binnenklimaat met een vrij constante relatieve vochtigheid van circa 50%. Dit zorgt er ook voor dat er minder energie nodig is voor verwarming in vergelijking met traditionele bouw (waarin de relatieve vochtigheid kan oplopen tot 80% of meer).
Doordat een massieve leemmuur goed warmte en zonne-energie kan opslaan en weer afgeeft in de vorm van stralingswarmte als de temperatuur daalt, wordt energie bespaard. Bij toepassing van buitengevelisolatie van een leemstenen muur wordt een groot accumulatie-vermogen gecreëerd , met als effect dat het gebouw warm is in de winter en koel in de zomer.
Een leemstenen wand zorgt voor een zeer hoge geluidsisolatie; zelfs halfsteens. Ook ontstaat een prettige akoestiek doordat de wand als het ware geluid opneemt in plaats van weerkaatst. Afwerking van een leemstenen(binnen)muur kan eenvoudig met leemstuc en/of leemverf waardoor een mooi afgewerkte wand ontstaat. Tevens is het mogelijk warmte-matjes in de muur te verwerken (zie foto) welke zorgen voor verwarming en warmteopslag.
Voor meer informatie over deze innovatieve steen, neem contact op met Marc Mattijssen 06 – 53 15 82 89 of via marc@gelsing-steenhandel.nl