Inhoud

21 december 2017 vond de uitreiking van de Rotterdam architectuurprijs 2017 plaats. Deze ging naar het project CPO Hooidrift van SUB office en biq architecten. Steenhandel Gelsing adviseerde over de bakstenen.

CPO Hooidrift 2, Rotterdam - Sub office architecten - 1_0.jpg

De insteek van dit project voor de bouw van 14 rijwoningen in Rotterdam West was: maximale keuzevrijheid bij het ontwerp en de bouw van een huis voor de individuele bewoners , maar ook profiteren van de lagere kosten bij een gezamenlijke bouw. De welstandsnota wees duidelijk naar inpassing in het bestaande gevelbeeld van deze 19e eeuwse buurt.

De ontwerpstrategie die SUB office samen met de procesbegeleiders en opdrachtgevers ontwikkelde, bood ruimte voor de bewoners, waarbij woninggrootte, kavelbreedte, verdiepingshoogte en plattegrond individueel bepaald kon worden. SUB office was eindverantwoordelijk voor het ontwerp van de gevel en de aansluiting met de straat. Voor wat betreft de baksteen koos SUB office voor rood gemêleerde onbezande vormbakstenen, in combinatie met lichtgrijze glazuurstenen.

Het resultaat; veertien woningen, met elk een eigen karakter en met een variatie aan individuele wensen; van werkkamers tot souterrain voor bezoek, drive in woningen en van wonen op de eerste verdieping tot een dakakker. Ondanks deze diversiteit toont het project zich als een architectonische familie.

CPO Hooidrift 4, Rotterdam - Sub office architecten- 1_0.jpg

De jury is enthousiast over de manier waarop het project niet de gebaande paden volgt en hierdoor een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de architectuur. "Door de individuele wensen samen te laten komen met het ensemble ontstaat een bijzondere architectonische kwaliteit," aldus de jury.

Lees ook "Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2017 bekend" (Architectenweb) en "CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheek winnen Rotterdam Architectuurprijs 2017" (de Architect)