Appartementen Van Voorthuijsen locatie 2a fase 2, Leiden - RPHS+ Appartementen Van Voorthuijsen locatie 8a fase 2, Leiden - RPHS+ Appartementen Van Voorthuijsen locatie 4 fase 2, Leiden - RPHS+ Appartementen Van Voorthuijsen locatie 5 fase 2, Leiden - RPHS+ Appartementen Van Voorthuijsen locatie 11 fase 2, Leiden - RPHS+
Project omschrijving
Appartementen Prinsenhoek fase 2 Leiden
Typologie
Woningbouw
Architect
RPHS+
Plaats
Leiden
Jaar van realisatie
2018
Opdrachtgever
De Sleutels
Aannemer
Van Wijnen
Fotograaf
Christiane Wirth
Body

Het door rphs+ ontworpen appartementencomplex Prinsenhoek & Kroon van Noord ligt aan het Noorderpark op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Gooimeerlaan. Het complex bestaat uit zeven gebouwdelen oplopend in hoogte van 20 tot 50 meter. Samen vormen de bouwdelen een aaneengesloten architectonisch geheel dat het Noorderpark beëindigd en beschutting geeft. De hoogte verschillen in het park, als gevolg van de nieuwe parkachtige verbinding tussen stadsdeel Leiden Noord en het centrum, zijn opgenomen in het gebouwontwerp en de inrichting van de rondom gelegen openbare ruimte.

Steenhandel Gelsing adviseerde bij de baksteenkeuze. Er is gekozen voor strengpers bakstenen in een geel-gemêleerde tint, gemetseld in halfsteens verband met een lichte, terugliggende voeg. Er zijn twee formaten toegepast: waalformaat (ca. 50mm hoog) en dubbel waalformaat (ca. 112mm hoog). De twee formaten worden in lagen afgewisseld. Door de aangepaste hoogte van de dubbelwaalformaat steen, kan in dezelfde lagenmaat doorgemetseld worden.

De penanten zijn gemetseld van dezelfde steensortering echter dan in een aangepast waalformaat en met een dunne voeg. Voor de penanten werd de achterzijde van de baksteen als zichtzijde gebruikt, zodat deze een afwijkende textuur hebben ten opzichte van het overige metselwerk.

 De bakstenen hebben een relatief lage wateropname waardoor de gevels minder snel vervuilen