OV Terminal 1a, Breda - Koen van Velsen Architecten OV Terminal 2a, Breda - Koen van Velsen Architecten OV Terminal 3, Breda - Koen van Velsen Architecten OV Terminal 4, Breda - Koen van Velsen Architecten
Project omschrijving
OV Terminal Breda
Typologie
Utiliteitsbouw
Architect
Koen van Velsen architecten
Plaats
Breda
Jaar van realisatie
2016
Opdrachtgever
Prorail
Aannemer
Bouwcombinatie Ballast Nedam / Hurks
Fotograaf
Rene de Wit
Body

Geïnspireerd door metrostation Komsomolskaja in Moskou ontwierp architect Koen van Velsen de Openbaar Vervoer Terminal Breda. De OV Terminal Breda omvat een bus- en treinstation, appartementen, kantoren, commerciële ruimten, een parkeerdek, taxistandplaats, fietsenstalling, openbare ruimten en pleinen. Het complex is het middelpunt van een ambitieuze stedenbouwkundige ontwikkeling waarbij een voormalig industrie- en rangeerterrein wordt getransformeerd naar een bruisend nieuw stadskwartier. Om aan te sluiten bij de stad en omliggende gebouwen is de Terminal gebouwd in baksteen.

 

Koen van Velsen wilde met twee formaten baksteen werken in dezelfde lagemaat. Hieruit kwam de wens naar voren een 80 mm hoge steen toe te passen in combinatie met een standaard waalformaatsteen van 50 mm. Omdat een 80 mm hoge steen niet zonder meer te produceren is, zocht Steenhandel Gelsing een producent die bereid was om pers, droogrekken en stapeling aan te passen om dit mogelijk te maken.

 

Alle bakstenen zijn geproduceerd van dezelfde kleisoort, in bezande en onbezande uitvoering. Daarnaast is een aantal stenen voorzien van glazuur, zowel transparant als in verschillende kleurtinten. Voor de binnenhoven is een wit geëngobeerde steen toegepast.

 

Met het gebruik van verschillende formaten baksteen in diverse kleuren refereert Koen van Velsen aan het ontstaan van gevels in de loop van de tijd van (veelal historische)  gebouwen waarbij door een afwijkende steen de oude elementen zoals bijvoorbeeld een raam zichtbaar blijven.

 

OV Terminal Breda is verkozen tot BNA Beste Gebouw 2017