Railcenter Amersfoort 1 - Mix Architectuur Railcenter Amersfoort 2 - Mix Architectuur Railcenter Amersfoort 3 - Mix Architectuur Railcenter Amersfoort 4 - Mix Architectuur Railcenter Amersfoort 5 - Mix Architectuur Railcenter Amersfoort 6 - Mix Architectuur
Project omschrijving
Railcenter Amersfoort
Typologie
Utiliteitsbouw
Architect
Mix Architectuur
Plaats
Amersfoort
Jaar van realisatie
2017
Opdrachtgever
Railcenter
Aannemer
Averesch B.V.
Fotograaf
Mix Architecuur
Body

Seth de Rooij van Mix Architectuur tekende voor het ontwerp van het in juni 2017 geopende Railcenter Amersfoort (voorheen Railinfra opleidingen).  Alle aspecten  van de railinfra sector komen in dit gebouw samen; opleidingen, congressen, exposities, productpresentaties en een testlaboratorium.

Railcenter bevindt zich op het voormalig rangeerterrein  van  Amersfoort, waar nog steeds verschillende aan het spoor gerelateerde activiteiten plaatsvinden. Om bij de omgeving en de functie van het gebouw aan te sluiten, is door Mix Architectuur voor een ambachtelijke en industriële uitstraling gekozen. De gevel is opgetrokken uit bakstenen staanders en liggers, gecombineerd met grote raampartijen die vanaf de eerste verdieping steeds kleiner worden.

Steenhandel Gelsing adviseerde bij de baksteenkeuze en de prefab keramische lijmelementen. Gekozen is voor een rode kolengestookte vormbakbaksteen uit een klassieke ringoven in 2 formaten;  vechtformaat (210 mm) en langformaat (400 mm).  De borstweringen met verdiept de naam van het gebouw en het verticale patroon rondom, zijn zonder beton gemaakt en volledig prefab gelijmd. Uitgevoerd in verticaal metselwerk en voorzien van wapening zodat ze constructief zelfdragend toegepast konden worden.