Stadsarchief Delft 3 - office winhov Stadsarchief Delft 4 - office winhov Stadsarchief Delft 2 - office winhov
Project omschrijving
Stadsarchief Delft
Typologie
Utiliteitsbouw
Architect
office winhov/Gottlieb Paludan Architects
Plaats
Delft
Jaar van realisatie
2017
Opdrachtgever
Gemeente Delft
Aannemer
Aannemingsmaatschappij Hegeman, Nijverdal
Fotograaf
Stefan Müller
Body

Bijzonder metselwerk nieuw Stadsarchief Delft

Begin september officieel geopend; de nieuwbouw van het Stadsarchief Delft ontworpen door office winhov en Gottlieb Paludan Architects. Een compact gebouw gekenmerkt door een eenvoudige opzet. Met op de begane grond kantoren, werkruimten en studiezalen welke over de volle breedte van het gebouw liggen en zo de entree vormen. Op de verdiepingen bevinden zich de ruimtes waar de archieven, boeken, prenten en negatieven zijn ondergebracht. 

Vanwege ruimtegebrek is, na 100 jaar in de binnenstad gevestigd te zijn geweest, het Stadsarchief Delft nu gesitueerd op  het bedrijfsterrein tussen de A4 en de Harnaschpolder en vormt het de kop van het terrein dat de Harnaschpolder verbindt met de wijk Hof van Delft en de binnenstad.

De robuuste en tijdloze gevel is opgetrokken uit een kolengestookte tafelperssteen, geproduceerd op een zogenaamde Petersenpers in Deens Normaalformaat en voorzien van een bijzonder reliëfrijk metselwerk. De steensortering is speciaal voor dit project ontwikkeld en geproduceerd. Bij het ontwerp hebben de architecten zich niet alleen laten inspireren door boekenkasten met daarin boeken van verschillend formaat maar ook door de traditie van baksteengebruik in Delft.

Lees ook "Nieuwbouw Stadsarchief Delft officieel geopend" (Architectenweb) en "Stadsarchief Delft - Office Winhov"  (de Architect)