Stadsarchief Delft 3 - office winhov Stadsarchief Delft 4 - office winhov Stadsarchief Delft 2 - office winhov
Project omschrijving
Stadsarchief Delft
Typologie
Utiliteitsbouw
Architect
Office Winhov/Gottlieb Paludan Architects
Plaats
Delft
Jaar van realisatie
2017
Opdrachtgever
Gemeente Delft
Aannemer
Aannemingsmaatschappij Hegeman, Nijverdal
Fotograaf
Stefan Müller
Body

Het Stadsarchief Delft ontworpen door office winhov en Gottlieb Paludan Architects is een compact gebouw gekenmerkt door een eenvoudige opzet. Met op de begane grond kantoren, werkruimten en studiezalen welke over de volle breedte van het gebouw liggen en zo de entree vormen. Op de verdiepingen bevinden zich de ruimtes waar de archieven, boeken, prenten en negatieven zijn ondergebracht. 

De robuuste en tijdloze gevel is opgetrokken uit een kolengestookte tafelperssteen, geproduceerd op een zogenaamde Petersenpers in Deens Normaalformaat en voorzien van een bijzonder reliëfrijk metselwerk. De steensortering is, i.s.m. Steenhandel Gelsing, speciaal voor dit project ontwikkeld en geproduceerd. Bij het ontwerp hebben de architecten zich niet alleen laten inspireren door boekenkasten met daarin boeken van verschillend formaat maar ook door de traditie van baksteengebruik in Delft.

Lees ook "Nieuwbouw Stadsarchief Delft officieel geopend" (Architectenweb) en "Stadsarchief Delft - Office Winhov"  (de Architect)

Winnaar Brickaward 2020 (categorie 'working together')

Woensdag 23 september 2020 vond de uitreiking plaats van de prestigieuze internationale Wienerberger Brick Awards 2020 in vijf categorieën. In de categorie “working together” won de inzending Stadsarchief Delf van office winhov en Gottlieb Paludan Architects. De categorie “working togehter” omvat functionele en commerciële gebouwen, kantoren en industriegebouwen.

De jury over Stadsarchief Delft: 'Slanke platen van geprefabriceerde betondelen vormen de 'planken', waartussen op verschillende afstanden bakstenen pilasters uitsteken, die doen denken aan boekenruggen.' Het metselwerk in een tegelijkertijd gevarieerd en repetitief patroon breekt de grote dichte vlakken en resulteert in een fascinerende diepte- en schaduwwerking. 'De mate van abstractie van het reliëf komt tegemoet aan de haptische kwaliteiten van de bakstenen en creëert een sculpturale solitair gezette edelsteen, die zowel gesloten als toegankelijk is.' 'Het Stadsarchief Delft verwijst naar de traditie van baksteenarchitectuur in het historische centrum, waardoor dit belangrijke stadspand een tijdloos en robuust karakter krijg.'

Lees ook 'Stadsarchief Delft - Categoriewinnaar Die samen werkt' (site Brickawards)