Van Tilburg Mode, Nistelrode 1 - Hilbrinkbosch architecten Van Tilburg Mode, Nistelrode 2 - Hilbrinkbosch architecten Van Tilburg Mode, Nistelrode 3 - Hilbrinkbosch architecten
Project omschrijving
Van Tilburg Mode Nistelrode
Typologie
Utiliteitsbouw
Architect
Hilberinkbosch architecten
Plaats
Nistelrode
Jaar van realisatie
2016
Opdrachtgever
Van Tilburg Mode & Sport
Aannemer
de Visser Bouw en Onderhoud
Fotograaf
Rene de Wit
Body

Van Tilburg Mode en Sport in Nistelrode is een familiebedrijf dat ontstond in de jaren ’50. Begonnen als kleermaker groeide het bedrijf, in de loop van de jaren, uit tot een volwaardige modewinkel gevestigd in meerdere panden met eigen entrees. Ook werd in 2009 de naastgelegen monumentale boerderij gekocht. Aan Hilberinkbosch architecten de vraag van dit complex één geheel te maken met een duidelijk entreegebied en extra winkeloppervlak.

Een nieuwe entree is gecreëerd door het gebied tussen winkel, boerderij en (nieuwe) schuur te overkappen zodat een overdekt erf ontstaat dat toegankelijk is vanaf de hoofdstraat en het parkeerterrein. Om de entree extra te benadrukken is een deel van de hoekgevel in de hoogte aangepast en is er met een contrasterende kleur baksteen gemetseld. Om samenhang te krijgen tussen verleden en toekomst en tussen boerderij en de overige winkelgevels, is voor de bestaande gevel van het winkelpand een nieuwe gevel geplaatst. Deze is voorzien van grote etalages en donkere baksteen.

Steenhandel Gelsing adviseerde bij de baksteenkeuze. Voor de lichte sortering is gekozen voor een grijs-wit gemêleerde strengpersbaksteen met een lage wateropname. De steen heeft een lengte van 240mm en een licht ruwe textuur. Er is gekozen voor een lichte, iets terug liggende voeg.

De donkere baksteen heeft eveneens een lengte van 240mm. Het betreft een bruine, kolengestookte strengperssteen met een ruwe textuur. Er is door Hilberinkbosch architecten voor gekozen om de helft van de stenen met de achterzijde (de voetzijde) als zichtzijde te verwerken. Kenmerkend voor deze voetzijde is de grove bezanding.

Lees ook "Het overdekte erf - Hilberinkbosch" (de Architect) en "Een winkel rond een overdekt erf" (Architectenweb)