Woonhuis Beek 1 - Van de Looi Van Aken Architecten Woonhuis Beek 2 - Van de Looi Van Aken Architecten Woonhuis Beek 3 - Van de Looi Van Aken Architecten Woningen Energiekwartier Veld E&F 4a - Geurst & Schulze architecten Woningen Energiekwartier Veld E&F 5a - Geurst & Schulze architecten
Project omschrijving
Woningen Energiekwartier Veld E&F Den Haag
Typologie
Woningbouw
Architect
Geurst & Schulze architecten
Plaats
Den Haag
Jaar van realisatie
2023
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed B.V.
Aannemer
Heijmans
Fotograaf
Christiane Wirth
Body

De Regent is onderdeel van een ensemble van vier bouwblokken gelegen in het Energiekwartier in Den Haag. Het Energiekwartier grenst aan het Regentessekwartier, een  woonwijk die zich kenmerkt door Haagse architectuur uit het vierde kwart van de 19e eeuw; herenhuizen met rode baksteen en met een bijzondere detaillering in overwegend neorenaissance architectuur. Geurst & Schulze architecten heeft zijn inspiratie voor het nieuwe ensemble in het Energiekwartier aan deze architectuur ontleend.  

Aan de Noordwest Buitensingel zijn 4-laagse herenhuizen gebouwd. Voor de gelaagdheid in het profiel hebben enkele huizen een erker. In de tussenstraatjes zijn 3-laagse woningen gerealiseerd die nu en dan zijn voorzien van een dakopbouw. De gevels zijn uitgevoerd in rood en geel metselwerk, waarbij in bijzondere patronen de nestkasten voor vogels en vleermuizen zijn opgenomen, ter ondersteuning van de biodiversiteit. Voor het groene karakter zijn in de buitenruimte plantvakken gemaakt. 

Op de hoek nabij de brug is de 15 laagse woontoren De Regent  gesitueerd, die in hoogte aftrapt naar de 4-laagse herenhuizen, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat. De markante woontoren, een baken voor de nieuwe buurt, is uitgevoerd in dezelfde rode en gele baksteen als de herenhuizen.