Inhoud

Het monumentale Trippenhuis en de belendende panden zijn eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bieden onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het Trippenhuis werd ontworpen door Justus Vingboons en van 1660 tot 1662 gebouwd in opdracht van gebroeders Trip die hun rijkdom verdienden als handelaren in munitie en wapens. Het oorspronkelijke ontwerp voor het prestigieuze stadspaleis kenmerkt zich door een ruimtelijke opbouw van kamers en zalen met gangen, trappen en lichthoven. 

In de binnentuin is in de jaren ’70 een auditorium gerealiseerd van gesmoorde dikformaat bakstenen.

Trippenhuis Amsterdam 1a - Steenhandel Gelsing_0.jpg Trippenhuis Amsterdam 2 - Steenhandel Gelsing_0.jpg

Architect Office Winhov ontwierp het nieuwe ontvangstgebied met ontvangstruimtes bij de salon en het vernieuwde auditorium in de Tinbergenzaal.

Trippenhuis Amsterdam 3a - Steenhandel Gelsing_0.jpg Trippenhuis Amsterdam 4 - Steenhandel Gelsing_0.jpg

Bij aanpassingen aan de buitengevel wilde men de oorspronkelijke baksteen terug laten komen. Op verzoek van Office Winhov liet Steenhandel Gelsing speciaal hiervoor bakstenen produceren en op kleur sorteren om tot het gewenste resultaat te komen. Hiertoe is in nauw overleg met de architect een spiegelmonster samengesteld aan de hand waarvan gesorteerd kon worden. Aannemer Schakel en Schrale realiseerde de renovatie.

Klik hier voor meer informatie over dit project op de site van Office Winhov.