Inhoud

De Jury is er uit. Uit 110 inzendingen in 4 categorieën zijn 9 gebouwen genomineerd voor het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Hierbij Stadsarchief Delft waarvoor Steenhandel Gelsing de baksteen mocht adviseren en leveren. 

Het door office winhov i.s.m. Gottlieb Paludan Architects ontworpen gebouw in de categorie 'Identiteit & Icoonwaarde' is gesitueerd in de Harnaschpolder op historische grond; rond 3600 voor Christus werd hier de eerste nederzetting gebouwd. De robuuste en tijdloze gevel is opgetrokken uit een kolengestookte tafelperssteen, geproduceerd op een zgn. Petersenpers in Deens Normaalformaat. De steensortering is speciaal voor dit project ontwikkeld en geproduceerd. Bij het ontwerp hebben de architecten zich niet alleen laten inspireren door boekenkasten met daarin boeken van verschillend formaat maar ook door de traditie van baksteengebruik in Delft. Daarnaast verwijst het reliëfrijke metselwerk van de gevel naar het werk van Jan Schoonhoven een Delftse kunstenaar. Voor meer foto's van Stadsarchief Delft klik hier.

Meer over BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 en 'Dit zijn de nominaties voor Beste Gebouw van het Jaar'  in De Volkskrant