Wasserstrich baksteen; uiterlijk

De wasserstrich baksteen kenmerkt zich door een oneffen structuur gecombineerd met een onbezand oppervlak.

Wasserstrich baksteen; productiemethode

Wasserstrich baksteen machine - Steenhandel Gelsing.jpg

De wasserstrich baksteen, veelal van Deense of Duitse herkomst, wordt gevormd door een homp klei door stansgaten in een ronde tafel heen te persen. Een Nederlandse benaming voor deze productiemethode is tafelpers. Elk stansgat in de tafel heeft de vorm van een steen. De omvang van het stansgat bepaalt de afmeting (lengte en breedte) van de steen. Er zijn in de regel verschillende tafels met verschillende afmetingen stansgaten beschikbaar. Door de tafel te wisselen kunnen stenen in verschillende formaten geproduceerd worden.

Wasserstrich bakstenen zijn per definitie massieve stenen, eventueel voorzien van een frog (holte) aan de vlakke kant.

Doordat bij de productiemethode geen bezanding nodig is om stenen uit de vorm te krijgen, is uitsluitend de kleur van de klei cq. scherf bepalend voor de kleur van de steen. Wasserstrich bakstenen kenmerken zich door frisse, krachtige kleuren en een wat ruwere tekstuur.

Een wasserstrich baksteen heeft in de regel 1 strek en 2 koppen als zichtzijde. De strekzijde aan de achterkant van de steen laat afdrukken zien van de droogrekken en de ovenwagen. Deze zijde wordt ook wel fuss-zijde genoemd. Het begrip 'fuss' betekent letterlijk vertaald 'voet' ofwel de zijde waarop de gevormde steen rust op de droogrekken en de ovenwagen.  De fuss-zijde is technisch gezien ook als zichtzijde te gebruiken. De baksteen krijgt daardoor een ruwere tekstuur en een industrieel uiterlijk.

Een aantal Nederlandse steenfabrikanten produceert vormbak bakstenen zonder bezanding aan de zichtzijde onder de naam wasserstrich. Kijk onder het steentype ' Vormbak baksteen' voor een beschrijving van uiterlijk en productiemethode.

Voorbeelden van projecten uitgevoerd in Wasserstrich baksteen:
Parkeergarage Ravel Amsterdam
Stadsarchief Delft

Voorbeelden van projecten uitgevoerd in Wasserstrich baksteen zonder bezanding aan de zichtzijde:
Appartementen Philadelphia Almere
Woningen Tinaarlostraat Den Haag