Vormbak baksteen; uiterlijk

De vormbak baksteen heeft een regelmatig en strak oppervlak met kantige zijden. De vormbak is bezand op vijf van de zes kanten.

Vormbak baksteen; productiemethode

Vormbak baksteen machine - Steenhandel Gelsing.jpg

Evenals de handvorm baksteen wordt de vormbak baksteen gevormd in een vormbak (of raam) met een twintigtal vakken of mallen.

In tegenstellling tot de handvorm baksteen, waar klei machinaal in de mal wordt gegooid, wordt bij een vormbak baksteen de klei onder een bepaalde druk door een persblok in de vooraf bezande vormbak geperst. Zo ontstaat een steen met een gelijkmatig en strak oppervlak met kantige zijdes voorzien van bezanding op vijf van de zes vlakken.

Vormbak bakstenen zijn door een aanpassing in de wijze waarop de vormbakken worden geleegd, eveneens zonder bezanding aan de zichtzijden te produceren. Deze min of meer onbezande vormbak bakstenen worden door de Nederlandse baksteeninustrie ook wel als ' wasserstrich baksteen'  betiteld.

In de regel verwijst de term ' wasserstrich'  echter naar een steen die via een zogenoemde ' tafelpers'  wordt gevormd. Hierover is meer te lezen onder het kopje  'wasserstrich baksteen' .

Voorbeeld van een project uitgevoerd in Vormbak baksteen:
Railcenter Amersfoort
Woningen Hoogstraat Amersfoort